نفت / شناسه خبر: 4997 / تاریخ انتشار : 1397/11/16 11:59
|

پایان عمرنفت و هیزم در مرز

بزرگترها هنوز بوی آزار دهنده نفت را به خاطر دارند، وقتی که لوله هایش دوده می گرفت و با وزش کوچکترین بادی، بخاری نفتی بلای جان دیوارهای سفید خانه می شد...

نفتی ها /بزرگترها هنوز بوی آزار دهنده نفت را به خاطر دارند، وقتی که لوله هایش دوده می گرفت و با وزش کوچکترین بادی، بخاری نفتی بلای جان دیوارهای سفید خانه می شد، این وضعیت خانه هایی بود که در جایی غیر از کوه و کوهستان بودند و مرفه به حساب می آمدند.

دستهایشان پینه تبر داشت، با اینکه در طول تابستان به دل کوه و جنگل می زدند و هیزم جمع می کردند اما زمستانشان گرم نبود و همه ساله سرما جان بسیاری را می گرفت، حالا اما هم خانه هایشان گرم است و هم دلشان.
آن طرف تر و نزدیک مرز حکایت خانه ها متفاوت بود، خبری از نفت و بخاری نفتی نبود، جاده های خشن و صعب العبور بودند و امکان رساندن نفت به روستاهای دور دست وجود نداشت؛ برای همین مردان خانه هیزم شکن هم بودند، باید می رفتند و از دل کوه و جنگل درخت قطع می کردند تا در سرمای استخوان سوز زمستان، کاشانه هایشان را کمی گرم کنند.
انقلاب که به ثمر نشست کم کم برایشان نفت فراهم شد و نسل هیزم شکنان رفته رفته کم و کمتر شدند.
وقوع جنگ تحمیلی خدمت رسانی به روستاهای مرزی را کمی سخت کرده بود اما بعد از جنگ و با آغاز سازندگی، کم کم روستاها هم توانستند گرمای آبادانی را بچشند.
البته این تنها شامل روستاها نبود، شهرهای کردستان هم آن روزها امکان برخورداری از خدمات بهتر را نداشت، هرچند در مقایسه با پیش از انقلاب وضعیت بسیار بهتر شده بود اما هنوز راه درازی در پیش داشت تا به استان های برخوردار برسد، حداقلش این بود که خانه های بوی دود و دوده ندهند و حالا...

** آغاز نهضت گازرسانی در کردستان
سال ۱۳۷۰ بود که اولین خط انتقال ۲۰ اینچی از سمت همدان به طرف کردستان آمد و عملیات واگذاری اشتراک ۲ سال بعد آغاز شد؛ اولین اشتراک هم در قلعه شهرستان قروه واگذارشد و کم کم عملک های گاز در هر کوچه و خیابانی سربرآورد.
قروه و سنندج اولین شهرهایی بودند که به شبکه گاز متصل شدند و تعداد مشترکین در همان سال اول به سه هزار و ۸۲۸ نفر رسید که همه آنها ساکن شهر بودن، گرمای گاز نصیب واحدهای تجاری هم شد و ۶۰ واحد گازدار شدند.
مدیرعامل شرکت گاز کردستان می گوید: روند گازرسانی در سال های بعد شتاب گرفت و سال ۱۳۷۶ با رشد قابل توجه مشترکین گاز در استان موجه بودیم.
احمدی فعله گری تعداد مشترکین را در همان سال ۲۱ هزار و ۹۶۱ نفر اعلام کرد و افزود: تعداد واحدهای تجاری هم ۶۷۷ واحد شد و ۹ واحد صنعتی هم به جمع مشترکین پیوستند.

** گازرسانی به روستاها
دهه ۸۰ از راه رسید و همان سال اول، روستاییان کردستان به جمع مشترکین گاز طبیعی پیوستند، ماشین آلات و ادوات گازرسانی، کوه و دره را شکافتند و لوله های قطور آماده شدند تا گرما را راهی خانه های روستایی کنند.
مدیرعامل شرکت گاز کردستان می گوید: یک هزار و ۳۱۹ مشترک روستایی سال ۱۳۸۴ به جمعیت بهره مند از گاز در کردستان اضافه شدند؛ همان سال تعداد مشترکین شهری ۱۲۹ هزار و ۹۰۲ مشترک بود و ۱۱ شهر و ۱۰روستای کردستان گاز داشتند.
فعله گری افزود: سال ۱۳۹۲ را می توان انقلابی در گازرسانی روستایی داشت چرا که تعداد روستاهای برخوردار از گاز در استان از ۲۳۰ روستا در سال ۸۸، به ۷۳۰ روستا افزایش یافت و ۲۸ شهر کردستان هم گاز داشتند.
سال ۹۶ بود که پوشش گاز طبیعی در شهرهای کردستان به ۱۰۰ درصد رسید و حالا همه نقاط شهری چه در صفر مرزی و چه در دشت های فراخ کردستان، خانه هایشان با گاز گرم می شد و اجاق خانه هایشان سال هاست که رنگ و روی کپسول گاز به خود ندیده است، کدبانوهای قدر این نعمت را بیشتر می دانند چون نگران تمام شدن شوخت اجاقشان نیستند.

** هزار و ۱۸۰ روستای گاز دار
مدیرعامل شرکت گاز کردستان می گوید: در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، تعداد روستاهای برخوردار از این نعمت در استان، با بهره برداری از ۳۲ طرح گازرسانی ضریب پوشش گاز طبیعی در روستاها به ۸۸ درصد می رسد.
فعله گری این ضریب را اواخر سال گذشته ۸۰ درصد اعلام کرد و گفت: با رسیدن سوخت گاز به این تعداد روستا، سالیانه هشت هزار لیتر در مصرف سوخت مایع صرفه جویی می شود.
بعضی از این روستاها در نقاطی صعب العبور هستند که شاید اسمشان را کمتر شنیده باشیم، مثل روار، ژیوار، سو، نشور و ... اما مهمترین روستایی که قرار است شعله های آبی گاز به آن برسد روستای تاریخی نگل است که به واسطه وجود قرآنی دست نویس تاریخی، شهرت یافته است.
قرار است در این روزها، ۱۷۸ طرح بهره برداری و آغاز به کار کند که برای اجرای آن ۷۹۱ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.
بستر مناسبی برای تامین سوخت دائمی انجام شده و دیگر از سختی ها و دشواری های گذشته برای تامین سوخت در صف های طولانی نفت خبری نیست.
کار صنعت هم آسان شده و فعله گری می گوید: ۲۷۰ واحد صنعتی فاقد گاز در کردستان شناسایی شده که که برنامه ریزی لازم برای بهره مندی ۱۵۴ واحد صنعتی تا پایان امسال انجام شده است.
وی اضافه کرد: در استان کردستان ۱۲ شهرک صنعتی و ۲ هزار و ۳۴ واحد صنعتی خرد و کلان از نعمت گاز بهره مند هستند که ۶۰۰ واحد آن را مرغداری ها تشکیل می دهد.
۵۲ جایگاه عرضه سوخت هم برای خودروهایی که گازسوز هستند راه اندازی شده تا در مصرف سوخت مایع در این بخش هم صرفه جویی شود.
شرکت گاز کردستان در تحقق سیاست های اصل ۴۴ هم حرکت های خوبی داشته و ۸۰ درصد فعالیت های اجرایی و خدماتی آن در زمینه توسعه شبکه های گازرسانی و خدمات پس از فروش به بخش خصوصی واگذار شده است.
فعله گری با بیان این مطلب افزود: با برون سپاری این فعالیت ها به بخش خصوصی، برای یک هزار و ۱۰۰ نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد و برای اجرای طرح های گازرسانی هم از پیمانکاران بومی بهره گرفته شده که آنها هم برای هزار و ۲۰۰ نفر شغل ایجاد کرده اند.
همه مشترکین خانگی هم بیمه دارند .

** آخرین نسل هیزم شکنان و نفت فروشان
کردستان منطقه ای سردسیر است و راه رسیدن گاز به آن از دل کوه و سنگ می گذرد، اینجا سختی کار بیش از مناطق مسطح کشور است اما هیچ چیزی نمی تواند مانع خدمت رسانی به مردمی باشد که امام راحل، از آنان به عنوان ولی نعمتان انقلاب یاد کردند.
این استان یک میلیون و ۶۵۰ هزار نفر جمعیت دارد که یک میلیون و ۴۵۰ هزار نفر از آنان از گرمای گاز طبیعی استفاده می کنند.
۴۵۰ هزار نفر از جمعیت استان در هزار و ۶۹۹ روستا ساکن هستند و بخش زیادی از آنان چند سالی است که پایان عمر نفت و هیزم را شاهد هستند.

 منبع:ایرنا

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/4997

کلیدواژه

گاز رسانی به مناطق محروم

گاز رسانی به کردستان

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها